h

Actie voor recreatie

17 augustus 2011

Actie voor recreatie

De SP roept iedereen op om op 20 augustus naar strand Cattenbroek te komen met opblaas zwemartikelen. Nu de gemeente Woerden 50.000 inwoners telt wordt het tijd voor de aanleg van de beloofde voorzieningen aan de Cattenbroekerplas. Op dit moment kan nog geen 10 % van het gebied gebruikt worden waarvoor het oorspronkelijk voor bedoeld is: een mooie recreatieve voorziening voor alle inwoners van de gemeente Woerden.

Met de protestactie roept de SP de gemeente op om heel het gebied zo snel mogelijk voor recreanten beschikbaar te stellen. De actie begint om 12.00. Om 12.30 uur zal de grote ‘protest-plons’ plaatsvinden. De petitie kan nog steeds getekend worden op www.nietzuigenmaarzwemmen.nl

Terwijl deze vakantieperiode het Batenstein zwembad “wegens vakantie” gesloten was, rondt de gemeente het onderzoek naar de wenselijkheid van verdere zandwinning bij recreatiegebied Cattenbroek af. Hierbij wordt een afweging gemaakt tussen enerzijds goede recreatieve voorzieningen voor de inwoners van Woerden en anderzijds opbrengsten uit zandwinning. Als besloten wordt om de vergunning te verlengen zal de plas Cattenbroek de komende jaren niet gebruikt kunnen worden voor recreatie. Volledige ingebruikname en exploitatie van het recreatiegebied kan namelijk alleen als de zandwinning in het gebied volledig is afgerond.

Eerder dit jaar werd bekend dat de actieve zuiginstallatie ervoor zorgt dat bij het strand Cattenbroek de kwaliteit van het zwemwater niet voldoet aan de Europese normen. Door de zandwinning kunnen de oevers van de plas verzakken waardoor er sterke stromingen onder het oppervlaktewater kunnen ontstaan. Het is voor recreanten aan het aangelegde strandje dan ook niet veilig om voorbij de eerste ballenlijn te zwemmen.

Ook de oever aan de kant van de wijk Waterrijk is al jaren instabiel. De bouw van ‘wooneiland 4′ ligt hierdoor al 3 jaar stil. Toch komen op warme dagen tientallen jongeren zwemmen aan de kant van Waterrijk. Hierdoor lopen zij onbewust een groot risico. Op dit moment kunnen roeiers, zeilers en surfers gebruik maken van 4 van de 45 beschikbare hectares oppervlaktewater, doordat er simpelweg een tweede ballenlijn over de breedte van de plas is gespannen. Is de veiligheid van deze recreanten wel gegarandeerd? Windsurfers raken immers ook te water.

De SP eist daarom dat de gemeente haar belofte nakomt en de oorzaak van alle ellende aanpakt. De zuiginstallatie moet verwijderd worden en het gebied moet voor recreatie gebruikt gaan worden.

U bent hier