h

Zorgmedewerkers voeren actie

8 september 2020

Zorgmedewerkers voeren actie

Woerden / Utrecht – Zorgmedewerkers voeren actie voor meer salaris, meer zeggenschap over de zorg die ze verlenen en meer collega’s om de werkdruk te verlagen.

Op zaterdagmiddag namen duizenden mensen deel aan de grootste online demonstratie ooit. De SP steunt deze actie.

Edo de Roo, Voorzitter voor de SP Woerden: “Onze zorgmedewerkers verdienen waardering en daarom komen zij in actie.” In maart werd door het hele land geklapt voor zorgmedewerkers, maar moties in de Tweede Kamer voor een structurele loonsverhoging kwamen er niet door, en vorige maand verlieten parlementariërs van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de Tweede Kamer zodat stemmen onmogelijk werd. Jan Willem Weijers, organisatiesecretaris: “De mensen in de zorg werken zich uit de naad en worden als vuil behandeld, het is schaamteloos. Daarom was ik vrijdagmiddag een uurtje eerder voor mijn behandeling nog even wat handtekeningen op wezen halen, of mensen tekenden zelf online om te laten weten dat zij achter onze zorghelden staan.” Jan Willem zag met eigen ogen hoe de veranderingen zichtbaar zijn. “Er is geen assistent te bekennen op de OK omdat het niet mogelijk is om dan de anderhalve meter in acht te nemen. Een chirurg die met een co-arts je bed komt halen, dat is echt nieuw, normaal doen anderen dat. En na de behandeling een andere OK-medewerker die in zijn eentje je bed weer naar de zaal brengt zodat de chirurg in drievoud alle administratie kan doen. Halvering van patiënten en drie vaste mensen die de benen uit hun lijf liepen als er drie OK’s tegelijk klaar waren”. En alles ging goed. “Dit hou je een paar weekjes vol en dan is het klaar” dacht ik bij mezelf. En toch gaat het al maanden zo, en er is normaal al personeelstekort waardoor operaties soms drie maanden uitgesteld worden. 

Omdat fysiek demonstreren niet toegestaan werd vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, werd in Den Haag een ‘schoenprotest’ georganiseerd. Zorgmedewerkers stuurden duizenden schoenen op en deze werden symbolisch op het Malieveld neergezet. Samen met de SP organiseerden GroenLinks en de PvdA en vakbonden FNV, CNV en Nu’91 een online demonstratie waaraan ruim 5400 mensen deelnamen totdat de website overbelast raakte. De Roo: “Anderen die niet meer konden inloggen konden gelukkig via YouTube en Facebook kijken naar wat toen al de grootste online demonstratie ooit was. En terecht, want onze zorg verdient meer dan applaus.”

Kijk hier de actie terug: 
https://youtu.be/WNvx_oe6qP0

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier