h

Huisartsenpost Woerden ‘s-nachts gesloten

23 oktober 2013

Huisartsenpost Woerden ‘s-nachts gesloten

Vanaf 17 september 2013 is de huisartsenpost in Woerden ‘s-nachts gesloten. Inwoners uit de regio Bodegraven, De Meern, De Ronde Venen, Montfoort, Leidsche Rijn, Stichtse Vecht, Vleuten en Woerden kunnen vanaf 17 september in de nacht terecht bij Huisartsenpost Leidsche Rijn.

SP’er Henk van Gerven las over de voorgenomen sluiting en eiste in de Tweede Kamer uitleg over de sluiting van de post bij het Hofpoort Ziekenhuis. Van Gerven noemde het besluit een verschraling van de huisartsenzorg. Inwoners van Woerden zouden door de maatregel meer dan twintig kilometer moeten rijden voor medische zorg, terwijl het de bedoeling is dat zorg juist dichtbij huis georganiseerd wordt. RTV Utrecht bericht op 13 september dat Minister Schippers geen problemen voorziet als de huisartsenpost in Woerden ‘s-nachts dicht gaat. De nachtelijke sluiting zou volgens de minister opgevangen worden door de huisartsenpost in Leidsche Rijn. Deze locatie zou veel centraler liggen én daardoor beter zijn voor alle patiënten in westelijk Utrecht.

De SP werkgroep in Woerden vindt Leidsche Rijn ‘s-nachts onvoldoende bereikbaar. “Soms is het dringend nodig om bij een arts langs te gaan zodat hij de situatie kan beoordelen, en dan kan het gebeuren dat een vader of moeder in het holst van de nacht met een ziek kind in de auto moet stappen. Mensen die geen auto hebben moeten ‘s-nachts een taxi bestellen of een auto lenen, omdat er dan geen bussen rijden naar Leidsche Rijn. Op de website van het Hofpoort Ziekenhuis is te lezen dat mensen voor spoedgevallen altijd terecht kunnen bij de Spoedeisende Hulp, maar dat mag alleen als je eerst een huisarts hebt geraadpleegd. Daar schiet je dus eigenlijk weinig mee op”. 

SP Woerden zou graag zien dat huisartsen in Woerden met elkaar samenwerken om ‘s-nachts een bereikbaarheidsdienst op te zetten. Als je een arts nodig hebt bel je naar een telefooncentrale waar een gekwalificeerde verpleegkundige eerste advies kan geven. Als er een arts nodig blijkt kan de dienstdoende huisarts worden ingeschakeld om op huisbezoek te gaan en of telefonisch advies te geven. Zo worden er minder personeelskosten gemaakt en wordt de zorg aan huis geleverd.

Wij horen graag wat u denkt over de nieuwe openingstijden en de bereikbaarheid van de huisartsenpost. Graag werken wij samen met u aan een alternatief zodat wij de gemeente Woerden ons advies voor kunnen leggen.

Reactie toevoegen

U bent hier