h

SP Woerden steunt de actie ‘TEGEN WERK ZONDER LOON’ van het FNV & ABVAKABO

18 november 2013

SP Woerden steunt de actie ‘TEGEN WERK ZONDER LOON’ van het FNV & ABVAKABO

Maandag 18 november is er actie gevoerd bij de Sluisgroep in Woerden. Om in contact te komen met mensen die straks met behoud van uitkering aan het werk moeten, hebben we flyers met een
vragenlijst uitgedeeld.

De meeste mensen met een uitkering willen maar wat graag (weer) aan het werk, maar dit lukt niet altijd meteen. Mensen massaal aan het werk zetten met behoud van uitkering is geen oplossing.

Bovendien heeft dit tal van nadelige gevolgen voor werkzoekenden (met of zonder uitkering), maar ook voor werkenden. De enigen die op korte termijn baat hebben bij een dergelijk constructie zijn werkgevers; zij kunnen voor een prikkie een uitkeringsgerechtigde naar keuze aan het werk zetten

De laatste jaren zijn - met steun van PvdA en VVD - allerlei vormen van werken met behoud van uitkering wettelijk mogelijk gemaakt. Er is niets mis met het opdoen van werkervaring vanuit een uitkering, maar mensen die werken met behoud van uitkering verdienen minder dan het minimumloon, bouwen geen pensioen op en hebben geen uitzicht op een ‘normale’ arbeidsovereenkomst. Bovendien wordt de kans op werk voor mensen met een arbeidsbeperking kleiner. Mensen met een arbeidsbeperking zullen moeten concurreren met mensen zonder arbeidsbeperking, want de keuze is aan de werkgever.

In sectoren waar uitkeringsgerechtigden straks met behoud van uitkering aan het werk worden gezet, worden mensen waarschijnlijk uit hun baan verdrongen. De kosten zijn immers laag en de werkgevers hoeven deze mensen geen contract aan te bieden, iets waar je als ‘normale’ werknemer onmogelijk mee kan concurreren. Het gaat hier ook nog eens over sectoren waar de laatsten jaren al een flinke verschraling van de arbeidsvoorwaarden heeft plaatsgevonden, zoals bij de post, de zorg en de groenvoorziening. Zo werd de postbode een postbezorger, werden er extreme bezuinigingen in de zorg doorgevoerd en wordt steeds meer groenvoorziening door gemeenten uitbesteed.

Een uitkering is een recht en geen gunst. In tegenstelling tot wat belanghebbenden zullen beweren, hebben mensen over het algemeen geen uitkering voor de lol; het is geen vetpot en je bouwt geen pensioen op. Verder zullen er als gevolg van de regeling minder aangepaste en beschermde werkplekken komen en minder mensen met een arbeidsbeperking zullen op de arbeidsmarkt in kunnen stromen. Werknemers die moeten concurreren met de abnormaal goedkope arbeid hebben geen schijn van kans. In het ergste geval zullen ze, wanneer ze zelf werkloos geworden zijn door deze regeling, met behoud van uitkering moeten werken in hun eigen werk. Dit is toch van de gekke?! Het werken met behoud van uitkering zoals dat gepland staat is een zinloze regeling en moet gestopt worden.

Reacties

Het is een schandalige regeling!!
De mensen worden gewoon uitgebuit.
hun situatie wordt zo gewoon uitzichtloos.
Wanneer zien die lui in de regering dat nu eens.
Het is volgens mij echt tijd voor een massale opstand tegen deze en nog veel meer regelingen. Het is de bedoeling dat we vooruit gaan en niet terug naar de middeleeuwen!!

Reactie toevoegen

U bent hier