h

Villa's bouwen op schaarse bouwgronden en jarenlange wachtlijst voor sociale huurwoningen, gaat dat samen?

22 juni 2017

Villa's bouwen op schaarse bouwgronden en jarenlange wachtlijst voor sociale huurwoningen, gaat dat samen?

Foto: Kris

In de gemeente Woerden is sprake van een jarenlange wachtlijst voor mensen met een inkomen dat (net) boven de grens van de huurtoeslag ligt. Wat is nodig om daar verandering in te krijgen?

Om antwoord op die vraag te krijgen gingen Marjan Vogel en Wilma de Mooij van SP Woerden onlangs op bezoek bij GroenWest. Ook dit jaar stelden we de vraag: ‘Hoe komt het dat inwoners zoveel jaren moeten wachten op een geschikte woning. Wat heeft GroenWest nodig om de wachtlijsten in het z.g. sociale segment’ te verkorten?’

GroenWest liet ons weten heel graag te willen bouwen. De woningbouwvereniging beschikt over voldoende middelen, maar de daartoe beschikbare bouwgrond zou schaars zijn en het zou nog niet zo eenvoudig zijn de nodige vergunningen rond te krijgen voor alle plannen.

Als ‘nieuwere’ reden voor de wachttijd werd gegeven de ‘passendheidstoets’ waarmee de overheid het ‘scheefwonen’ tegen wil gaan. Een direct gevolg van de toets voor de wachtlijst in Woerden is dat er onvoldoende woningvoorraad beschikbaar is in het segment ‘duurdere huurwoningen’.
De wachttijd voor die groep woningzoekers lijkt dus alleen maar langer te worden.

Alle reden, vindt de SP Woerden, om extra zorgvuldig te zijn met het bebouwen van de thans beschikbare bouwlocaties in gemeente Woerden, en in de keuzes die daarbinnen worden gemaakt.

Prioriteit in het woonbeleid van Woerden dient volgens de SP Woerden te zijn: het vergroten van een geschikte woningvoorraad met als doel maximaal terugbrengen van de wachtlijst, naar tevredenheid van de inwoners.

We willen uiteraard graag horen wat u van onze visie vindt, en of u het eens bent met de bouwplannen die er nu zijn voor de gemeente Woerden. Wij ontmoeten u graag. Mocht u ons niet tegenkomen in de stad of in uw buurt: stuur dan een e-mail naar woerden@sp.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier