h

Verantwoorde goede zorg, dichtbij de mensen, daar gaat het om!

26 oktober 2017

Verantwoorde goede zorg, dichtbij de mensen, daar gaat het om!

Foto: Anno Visser

Het actiecomité 'Zorg Dichtbij de mens'gaat door met het voeren van acties. De actie die nu loopt is 'Behoud HAP en SEH in Woerden'. Inwoners namen in dit kader meer dan 18000 keer de moeite om een petitie te ondertekenen, online en op straat. Er volgen nieuwe acties. Vandaag was de aftrap van publieksacties. We knokken door!

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om besluiten terug te draaien die het Antonius nam. Het actiecomité en de drie ondersteunende politieke partijen denken daar echter anders over. Zij vinden dat Woerden voor verantwoorde goede zorgverlening in de eerste plaats een HAP nodig heeft.

SP Woerden gaat als enige van de drie ondersteunende partijen een stap verder. Wij pleiten voor het openhouden van de locatie 'Hofpoort' als volwaardige ziekenhuislocatie. Met ten minste HAP, SEH en geboortecentrum. De weg terug is moeilijk, maar niet onmogelijk. Hier telt, 'waar een wil is, is een weg'. Hier telt ook, 'geen minuut te verspillen'! 

We zien dat de samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsen leidt tot meer en meer verplaatsing van de lichte spoedeisende zorg naar de HAP. Daarmee stijgt óók het vaker doorverwijzen van HAP naar de SEH. De grenzen tussen beide worden dunner.
Huisartsen kiezen in zo'n ontwikkeling graag voor een SEH dichtbij de HAP. En dat is op zich, vanuit hun verantwoordelijkheid voor de patiënten gezien, begrijpelijk. Voor inwoners is het allerminst begrijpelijk. Zij willen de HAP dichtbij. 

Verplaatsing van SEH uit Woerden leidde ertoe dat de HAP meeverhuist naar de ziekenhuislocatie Leidsche Rijn in Utrecht. Dat betekent in de praktijk het nemen van onnodige risico's voor de patiënten wegens toenemende afstanden en (alsmaar toenemende) verkeersdruk rondom Utrecht en Woerden. 
Dat strookt niet met wat verantwoorde goede zorgverlening betekent
.
Het bieden van lapmiddelen door de Raad van Bestuur van Antonius lost dat niet op. 

Komende periode wil het actiecomité in gesprek met huisartsen.
Wilt u als inwoner zich sterk maken en meedoen met de acties? Mail naar zorgdichtbijdemens@gmail.com
Het actiecomité bestaat uit inwoners en wordt ondersteund door drie politieke partijen, Lijst van der Does, Inwonersbelangen en SP Woerden.

Reactie toevoegen

U bent hier