h

SP roept de wethouder op om de noodklok te luiden over de extreme bemoeizucht uit Brussel

5 december 2018

SP roept de wethouder op om de noodklok te luiden over de extreme bemoeizucht uit Brussel

De SP Woerden roept haar wethouder op om de noodklok te luiden bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen een Europees voorstel dat de lokale democratie ondermijnt. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen nu over het voorstel dat gemeentes zal verplichten om al hun regels en wetten die aan het dienstenverkeer raken eerst ter goedkeuring aan Brussel voor te leggen.

“Nog voordat onze gemeenteraad mag beslissen over het al dan niet toestaan van nieuwe winkels in de gemeente, moet zij volgens dit voorstel straks wachten tot Brussel toestemming geeft,” zegt SP-raadslid Wilma de Mooij. “Dat is de wereld op zijn kop! De wethouder moet in actie komen”.

Met het voorstel dat op tafel ligt, mag de gemeenteraad straks drie tot zes maanden op haar handen zitten, wachtend op het verlossende woord uit Brussel. Het zal gemeenten direct verlammen, want het dienstenverkeer raakt aan bijna alles: van toerisme tot belwinkels, van retail tot de timmerman. De Mooij: “Wij willen dat deze plannen voor extreme bemoeizucht van tafel gaan. Daarom moet de wethouder zo snel mogelijk de noodklok luiden bij de VNG en minister Eric Wiebes. Hij onderhandelt op dit moment in de Raad van Ministers. De VNG moet knokken voor de belangen van alle gemeentes van Nederland en nu in actie komen, voor het te laat is.”

Wilma de Mooij, SP fractie Woerden

Lees hier de schriftelijke vragen ex Art 42 RvO van de SP fractie in Woerden.
SP-ers knokken ook in Brussel, lees hier de weeklog van SP-er Dennis de Jong, fractievoorzitter Europees Parlement.

Reactie toevoegen

U bent hier