h

CETA alarm - Woerden - Vermilion Go Home!

18 september 2019

CETA alarm - Woerden - Vermilion Go Home!

Foto: SP

Bron: omrop Fryslân en deGouda. 
Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) beperkt gemeenten en provincies in hun strijd tegen gaswinning. Daar waarschuwen Milieudefensie, FNV en Handel Anders voor in een notitie aan gemeenteraadsleden. Als het verdrag er komt, kunnen zowel lokale als landelijke overheden geen wetten en regels meer instellen die de winst van investeerders aan banden leggen. 

Vermillion heeft een olie- en gasveld in bezit op Woerdense grond. Het bedrijf kan een schadevergoeding van Nederland eisen als de gemeente ingrijpt om de gaswinning te beperken of voorkomen. Maar dat is niet de enige reden waarom CETA geen goed idee is voor Nederland. 

CETA

CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement, in brede economische en handelsovereenkomst dus. Het belangrijkste doel van CETA is om de handel met Canada makkelijker en goedkoper te maken.

Het verdrag is echter nog niet definitief. In september 2017 trad het voorlopig in werking, maar het Nederlands parlement moet zich er later dit jaar nog over buigen.

Als de gemeenteraad maatregelen wil nemen tegen gaswinning, kunnen Vermilion of ExxonMobil via het verdrag een schadeclaim indienen voor het mislopen van inkomsten.

Schadevergoeding

Het Canadese bedrijf Vermillion heeft een olie- en gasveld in bezit op Woerdense grond en ook in de Friese gemeenten Smallingerland, Waadhoeke, Opsterland, Smallingerland en Terschelling en in een aantal Drentse en Groninger gemeenten is Vermilion actief. ExxonMobil is, onder de vlag van NAM, actief in de gemeente Westland, Midden-Delfland, Rotterdam en Barendrecht. ExxonMobil is een Amerikaans bedrijf, dat via een dochteronderneming in Canada gebruik kan maken van het verdrag. De bedrijven kunnen een schadevergoeding van Nederland eisen als de gemeente ingrijpt om de gaswinning te beperken of voorkomen. Omdat dit direct effect heeft op de winst van Vermilion kan het bedrijf dit aanvechten bij arbiters die buiten de Nederlandse rechtsstaat staan.

ExxonMobil is, onder de vlag van de NAM, actief in verschillende gemeenten in Drenthe en Groningen.

Vermilion is Canadees en kan daarom gebruikmaken van het CETA-handelsverdrag. ExxonMobil is een Amerikaans bedrijf, dat via een dochteronderneming in Canada gebruik kan maken van het verdrag.

Mens, milieu en democratie

"Nederland kan voorkomen dat CETA wordt ingevoerd en daarmee de nationale en lokale democratie beschermen", zegt Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie. "Maar dan is het wel nodig dat we met name de PvdA, ChristenUnie en D66 oproepen om mens, milieu en democratie boven CETA moeten stellen."

Woningmarkt

Ook in andere gemeenten en in andere sectoren kan het handelsverdrag voor problemen zorgen. Zo wordt het voor gemeenten en provincies lastiger om in te grijpen om de woningmarkt betaalbaarder te maken.

In bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag, Eschede en andere steden zijn Canadese en Amerikaanse investeerders actief die gebruik kunnen maken van het handelsverdrag.

Zie ook: https://wijstoppenceta.nl

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier