h

Op de bres voor de kleinschalige zorg

31 januari 2020

Op de bres voor de kleinschalige zorg

Foto: SP

Om te voldoen aan de eisen voor kwaliteit en veiligheid in de zorg zijn er met spoed zo’n 8 verpleegkundigen nodig voor de kleinschalige gehandicaptenzorg in Woerden. Dit is nodig opdat onze meest kwetsbare inwoners kunnen blijven wonen in hun vertrouwde kleinschalige zorgomgeving nabij hun familie en vrienden in de buurt. 

Dit keer zijn het de lichamelijk gehandicapte bewoners van Reinaerde die met de handen in het haar zitten, eerder sloot de Rijnhoven twee kleinschalige zorglocaties voor ouderenzorg. Dat dit lot ook bij onze kwetsbare inwoners bij andere lokaties in Woerden (en Montfoort) boven het hoofd zou komen te hangen is een grote zorg voor veel mensen. 

Een aantal van de bewoners van Reinaerde in Woerden heeft beademingszorg nodig en dat vraagt de inzet van daartoe gekwalificeerde verpleegkundigen. Helaas lukt het de zorginstelling alsmaar niet om die verpleegkundigen te vinden of aan zich te binden. Deels zou dit kunnen komen doordat de combinatie van begeleiding en verpleging onvoldoende zou motiveren, anderzijds door te geringe vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten of doordat het werk over het algemeen gedurende de dag te weinig medische uitdagingen zou bieden. Het beeld van alsmaar toenemende werkdruk in de zorg zou ook kunnen meespelen. Een toename aan ZZP-verpleegkundigen maakt de zorg er voorts niet goedkoper op en legt een wissel op de voor clienten zo broodnodige continuiteit. 

SP Tweede Kamerlid Maarten Hijink ging op uitnodiging van de bewoners met hen en hun naasten in gesprek over de situatie in Woerden en aansluitend sprak hij met de bestuurder van Reinaerde. Wat opvalt is hoe verdrietig dit alles is voor de bewoners en hun naasten, maar ook voor de medewerkers die al zo lang hun werk in deze instelling doen.

In de gesprekken werd gesproken over het vinden van de verpleegkundigen voor de complexe zorg. Geopperd werd dat er wellicht nog wel diverse mogelijkheden zouden kunnen zijn om verpleegkundigen meer te motiveren voor de zorg aan verstandelijk gehandicapten en ouderenzorg.
Gedacht wordt aan een betere vergoedingsregeling, een betere financiele regeling bij bereikbaarheidsdiensten, meer vakinhoudelijke uitdagingen, meer overstijgende diensten in een groter gebied enzovoorts.

Omdat dit probleem landelijk speelt zouden er ook landelijke oplossingen gezocht moeten worden, de minister met zorgkantoor en bestuurders zouden de handen ineen kunnen slaan om deze crisis in de zorg aan te pakken.

Na het bezoek aan Reinaerde vroeg de SP in de Tweede Kamer nogmaals aandacht van de minister (dit keer samen met D66) voor de situatie van de bewoners van Reinaerde. Hoe is het mogelijk dat deze kleinschalige zorg, die we allemaal zo graag willen gesloten lijkt te moeten worden voor deze mensen. Wat kan en wil de minister nog doen om dit probleem in de zorg op te lossen en specifiek voor de bewoners van Reinaerde.
Hijink heeft geen verwachtingen geschapen in het gesprek met de inwoners, de bewoners en de bestuurder.
De minister zou moeten ingrijpen en is nu aan zet. 
Voor 8 februari wordt een antwoord van minister de Jonge verwacht.

Ben je BIG geregistreerd verpleegkundigen met interesse  of ideeen voor oplossingen? Stuur je mail naar fractiewoerden@sp.nl

Interview met SP Tweede Kamerlid Maarten Heijink

 

 

Reacties

Geachte leden van SP,
Graag zou ik u op een vriendelijke manier bewijzen dat mensen met een zware beperking echt serieus moeten worden behandeld en met respect. Ik vind tenminste wel dat zij een tweede kans moeten verdienen om gewoon in de maatschappij mee te blijven doen. En ook dat zij goeie zorg kunnen krijgen. Mensen van Reinaerde die al jaren in een andere woning worden geplaatst zonder enige besef van hoe of wat en waar kunnen toch niet zomaar op straat worden gezet. En hier hebben ze een hele grote kennissenkring opgebouwd en hier wat mensen leren kennen van de zorginstellingen die met onze doelgroepen betrokken zijn. De een mag misschien op een jongere leeftijd zijn gekomen dan dat de anderen op oudere leeftijd komen, Maar het gaat wel mensen die echt door bepaalde niet aangeboren hersenletsel of aangeboren beperkingen niet altijd in staat zijn of gedeeltelijk om hun leven opnieuw op te bouwen. Als je merkt dat 25 jaar lang zorg bij en naar d maar het gaat wel mensen die echt door bepaalde niet aangeboren hersenletsel of aangeboren beperkingen niet altijd in staat zijn of gedeeltelijk om hun leven opnieuw op te bouwen. Als je merkt dat 25 jaar lang de zorg bij Reinaerde Steeds wordt gesjoemeld en naar beneden wordt gesjacherd dan denk ik van: dit gaat echt nergens heen. Je moet er gewoon voor zorgen dat mensen een goeie kans krijgen om een goeie band met iedereen op te bouwen die altijd in aanraking is geweest met mede cliënten van Amerpoort dat aan Kwintes, Philadelphia, Abrona en Reinaerde Singelhof. Als het niet het geval zou zijn zullen ze alleen maar voor spek en bonen blijven zitten in een eigen woning bij wijze van spreken doodziek en onverzorgd blijven rondhangen en dat is niet de bedoeling . Ook waneer men echt niet goed met medicijnen om kan gaan is dit een zeer serieuze kwestie.

Reactie toevoegen

U bent hier