h

“Sporten? Ik ben al zo druk…”

1 maart 2016

“Sporten? Ik ben al zo druk…”

De gemeente heeft op 28 sept. 2015 het nieuwe sportbeleid gepubliceerd. De visie is dat alle mensen ongeacht (financiële) achtergrond, leeftijd, of fysieke conditie, in staat gesteld moeten worden om te sporten of te bewegen.

 De komende 5 jaar wil de gemeente zich specifiek richten op het mogelijk maken van sport en spel voor jongeren tot 18 jaar; 65-plussers; mensen met een laag inkomen en mensen met een beperking.  Er zijn geen doelen geformuleerd om mensen tussen de 18 en 65 jaar aan het sporten te houden terwijl maar 60% van de mensen tussen de 18 en 65 jaar regelmatig sport of voldoende beweegt.

Maar liefst 4 op de 10 mensen tussen de 18 en 65 jaar lukt het niet om voldoende te sporten of te bewegen. Vermoedelijk komt dit doordat mensen tussen de 18 en 65 jaar vaak te druk zijn met de studie, hun professionele loopbaan, en of met de zorg voor het gezin en andere naasten. Hierdoor schiet het sporten er bij in terwijl burn-outs vooral binnen deze leeftijdscategorie aan de orde van de dag zijn.

De SP Woerden maak zich zorgen over het voortbestaan van kleine clubs en verenigingen

Het is dus juist van belang dat ook deze groep mensen voldoende sport of beweegt. Daarbij is het lastiger om iemand na zijn 65ste weer aan het sporten te krijgen. Het is beter als mensen heel hun leven voldoende sporten en bewegen zodat de kans groter is dat mensen gezond en ontspannen oud worden. 

De SP Woerden maak zich zorgen over het voortbestaan van kleine clubs en verenigingen binnen de gemeente waardoor het aanbod zal versmallen. “Het besturen van clubs en verenigingen is steeds complexer geworden. De inkomsten lopen terug, net als de ledenaantallen, de huur van sportcomplexen wordt steeds hoger, en steeds minder mensen hebben 'het verenigingsgevoel'. Daarbij willen mensen die al heel druk zijn liever geen sociale verplichtingen aangaan. Zij gaan waarschijnlijk liever naar de sportschool dan dat zij lid worden van een vereniging waar je ook vrijwilligerstaken moet doen. Deze trend zal naar verwachting nog wel even doorzetten nu de overheid steeds meer zorgtaken overlaat aan de mensen zelf.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier