h

ZORG & ZIEKENHUIS

1 maart 2016

ZORG & ZIEKENHUIS

Als het tegenwoordig over de zorg gaat in Nederland, dan wordt er vooral gesproken over de hoge kosten of het gebrek aan goede zorg.

Steeds meer mensen hebben moeite om hun premie of eigen bijdrage te betalen, en in sommige gemeenten is er te weinig budget om voldoende zorg in te kopen. Alleen zorgverzekeraars lijkt het ‘voor de wind te gaan’. Zij zien hun winsten en hun invloed elk jaar toenemen terwijl de premies en het eigen risico niet lager, maar juist hoger worden. Dat moet volgens de SP helemaal anders.

In het plan ‘De zorg is van ons’ laat de SP dat de zorg beter en goedkoper georganiseerd kan worden. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende de plannen door en kwam tot de conclusie dat in het SP-plan 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zijn. SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Ons zorgstelsel loopt nu vast. Het is duur, bureaucratisch en de zorgverzekeraars hebben te veel macht. Het was hard nodig dat daar een alternatief voor kwam. Onze plannen maken de zorg weer sociaal en publiek. Ook leveren ze tienduizenden banen op.'

De SP vindt dat private zorgverzekeraars met winstoogmerk weg moeten; dat er een publieke basisverzekering moet komen met een inkomensafhankelijke premie; het eigen risico afgeschaft moet worden; en dat er een gemeentelijk basispakket moet komen dat het recht op (thuis)zorg garandeert en een inkomensafhankelijke zorgpremie. “Want op dit moment blijft er vooral bij zorgverzekeraars te veel geld aan de strijkstok hangen. Denk maar aan de miljoenen die uitgegeven worden aan marketing. De SP zou dan ook terug willen naar één ziekenfonds, waar alle Nederlanders voor een realistische premie terecht kunnen voor een degelijke zorgverzekering”.

Foto: Edo de Roo / dec-2015-hofpoort-achterzijde

De fusie van het Hofpoort Ziekenhuis is een goed voorbeeld  van marktwerking in de zorg. Toen de zorg ‘de markt’ op moest, waren hiervoor de belangrijkste argumenten dat de zorg dan goedkoper zou worden en dat we als consument meer inspraak zouden hebben. De zorg is inderdaad goedkoper geworden, voor gezonde mensen met een wat hoger inkomen, maar voor nog veel meer mensen is de zorg onbetaalbaar geworden. Wat betreft inspraak hoeven we alleen maar te kijken naar de fusie van het Hofpoort Ziekenhuis. Het is toch duidelijk wie het voor het zeggen heeft als een fusie wordt doorgedrukt die niet de inwoners, niet de gemeenteraad, niet de cliëntenraad, maar alleen de zorgverzekeraars en de Raad van Bestuur willen?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier