h

Wat rest? Afval.

6 mei 2015

Wat rest? Afval.

De overheid heeft bepaald dat 75% van het afval gescheiden moet zijn.

In Woerden wordt dit niet gehaald. Hier wordt maar 53% van het afval gescheiden. Dat is een probleem voor de gemeente omdat zij straks voor de verwerking van al dat overtollige restafval flink bij moeten betalen. U weet dat de gemeente al 13 miljoen tekort heeft voor het onderhoud, laat staan dat zij extra willen en kunnen betalen voor het restafval...

In elk geval moet er dus meer afval worden gescheiden en wethouder mw. Stolk heeft drie scenario's geschetst die er elk op zijn gericht om minder vaak het restafval op te halen, zodat mensen wel moeten scheiden om al het afval een plek te kunnen geven in het huishouden. De plannen van de wethouder zette mij er toe aan om mijn eigen afval-gewoontes eens onder de loep te nemen. Wat gaat er bij mij eigenlijk allemaal in de bruine bak? 

Een korte inspectie leerde mij dat er naast koffieprut toch ook wel heel veel plastic en aardappelschillen bij het restafval gingen. Ook trof ik wat blikjes van het kattenvoer, fris en aluminiumfolie aan. De schillen en de koffieprut mogen in de groenbak en al het Plastic, Metaal en Drinkpakken - afgekort PMD-afval - mag in de 'Plastic Heroes'-zakken die straks in een bovengrondse container weggegooid kunnen worden. 

Na twee weken mijn afval wat beter gescheiden te hebben is het resultaat verbluffend. Twee volle zakken plastic en slechts één zak restafval. De twee volle zakken plastic liggen wel in mijn schuur, dus als ik mijn fiets moet pakken moet ik deze er eerst uithalen en dan weer terugzetten. Gelukkig heb ik nu een schuur waar ik de zakken PMD-afval kwijt kan, want toen ik nog kleiner woonde zou ik niet weten waar ik die zakken moet laten. Ben benieuwd hoe dat in de zomer moet als het vuilnis ligt te broeien...

Hoe denkt u over het scheiden van afval en lukt dit een beetje met de voorzieningen in Woerden. Deel uw ervaringen met ons!

groetjes,

Ilse

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier